10 aspecte despre nerezidenti

Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!

Codul Fiscal defineste nerezidentul ca fiind orice persoana juridica străina, orice persoana fizica nerezidenta si orice alte entitati straine, inclusiv organisme de plasament colectiv in valori mobiliare fara personalitate juridica, care nu sunt inregistrate in Romania, potrivit legii.

Pe de alta parte, persoana fizica nerezidenta este orice persoana fizica ce nu indeplineste conditiile de incadrare in cadrul persoanelor rezidente, precum si orice PF cetatean strain cu statut diplomatic sau consular in Romania, cetatean strain care este functionar ori angajat al unui organism international si interguvernamental inregistrat in Romania, cetatean strain care este functionar sau angajat al unui stat strain in Romania si membrii familiilor acestora.

Cateva aspecte cu privire la nerezidenti le poti vizualiza in cele ce urmeaza:

  1. Un nerezident este considerat a avea un sediu permanent in Romania, in ceea ce priveste activitatile pe care o persoana, alta decat un agent cu statut independent, le intreprinde in numele nerezidentului, daca persoana actioneaza in Romania in numele nerezidentului si daca este indeplinita una dintre urmatoarele conditii: persoana este autorizata si exercita in Romania autoritatea de a incheia contracte in numele nerezidentului; persoana mentine in Romania un stoc de produse sau bunuri din care livreaza produse sau bunuri in numele nerezidentului.
  2. Urmatoarele persoane datoreaza plata impozitului pe venit si sunt numite in continuare contribuabili: PF rezidente; PF nerezidente care desfasoara o activitate independenta prin intermediul unui sediu permanent in Romania; PF nerezidente care desfasoara activitati dependente in Romania; PF nerezidente care obtin venituri prevazute la art. 129.
  3. PF nerezidente care indeplinesc conditiile de rezidenta vor fi supuse impozitului pe venit pentru veniturile obtinute din orice sursa, atat din Romania, cat si din afara Romaniei, incepand cu data de la care acestea devin rezidente in Romania.
  4. PF nerezidenta care a indeplinit pe perioada sederii in Romania conditiile de rezidenta va fi considerata rezidenta in Romania pana la data la care PF paraseste Romania.
  5. PF nerezidente, care desfasoara o activitate independenta, prin intermediul unui sediu permanent in Romania, sunt impozitate, la venitul net anual impozabil din activitatea independenta, ce este atribuibil sediului permanent.
  6. Cu exceptia platii impozitului pe venit prin retinere la sursa, contribuabilii PF nerezidente, care realizeaza venituri din Romania, au obligatia sa declare si sa plateasca impozitul corespunzator fiecarei surse de venit.
  7. PF nerezidenta nu are obligatia de a declara castigurile/pierderile, pentru tranzactiile efectuate in cursul anului, daca prin conventia de evitare a dublei impuneri incheiata intre Romania si statul de rezidenta al PF nerezidente nu este mentionat dreptul de impunere pentru Romania si respectiva persoana prezinta certificatul de rezidenta fiscala.
  8. Orice nerezident poate depune o cerere la organul fiscal competent, prin care va solicita eliberarea certificatului de atestare a impozitului platit catre bugetul de stat.
  9. Pentru veniturile realizate de un nerezident din activitati independente, atribuibile unui sediu permanent, impozitul se determina prin aplicarea cotei de impozitare asupra venitului net anual impozabil aferent acestuia.
  10. Veniturile obtinute de PF nerezidente din Romania din activitati dependente se impoziteaza separat pe fiecare sursa/loc de realizare, impozitul lunar calculat fiind impozit final.

Articole similare

Comentariul tau aici